Η πολυαναμενόμενη εκκίνηση του Γύρου Γαλλίας για το 2020 δόθηκε με 9 εβδομάδες καθυστέρηση, στη Νίκαια της Γαλλίας το Σάββατο 29 Αυγούστου. Με την περιοχή της Νίκαιας να έχει τεθεί κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid19, ο υπουργός αθλητισμού της Γαλλίας, Jean Michel Blanquer δήλωσε πριν την εκκίνηση του αγώνα πως οι πιθανότητες να μην ολοκληρωθεί το Tour de France είναι πολύ μικρές. Τόνισε πως οι διοργανωτές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και πως είναι ευθύνη όλων, να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Οι νέοι υγειονομικοί κανόνες που θεσπίστηκαν προέβλεπαν πως αν δύο άτομα κάποιας ομάδας βρεθούν θετικά στον Covid19 η ομάδα θα αποσυρθεί από τον αγώνα. Τελικά η ομάδα θα πρέπει να αποσυρθεί μόνο αν βρεθούν δύο αθλητές θετικοί.

Με τα σύννεφα του Covid19 πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη και τα σύννεφα της βροχής πάνω από τη Νίκαια, ξεκίνησαν οι ποδηλάτες για το πρώτο etape, μήκους 157 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό στη Νίκαια. Αμέσως μετά την προεκκίνηση των 8,5 χιλιομέτρων, 3 ποδηλάτες αποσπάστηκαν από το peloton. Οι Michael Schar (CCC), Fabien Grellier (Direct Energie) και Cyril Gautier (Vital Concept) ήταν αυτοί που προσπάθησαν να αποσπαστούν ανεβάζοντας τη διαφορά τους στα 2,5 λεπτά μέσα στην 1η ώρα. Με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα να απομένουν για τον τερματισμό, η βροχή ήταν πλέον πολύ έντονη. Σε συνδυασμό με τις κατηφορικές στροφές, οι πτώσεις άρχισαν να είναι πολύ συχνές. Ανάμεσα στα πρώτα θύματα ήταν ο Pavel Sivakov (INEOS) ο οποίος μάλιστα είχε δύο πτώσεις και οι Caleb Ewan (Lotto Soudal), Giacomo Nizzolo (NTT). Μηχανικό πρόβλημα καθυστέρησε και τον Julian Alaphilippe. Οι πτώσεις συνεχίστηκαν και σε κομμάτια ευθείας, καθώς το peloton περνούσε μέσα από το κέντρο της Νίκαιας, αφού η διαδρομή ήταν κυκλική.

Με συνεχείς πτώσεις και αφού το peloton είχε απορροφήσει πλέον τους αποσπασμένους ποδηλάτες, μπαίνοντας ξανά στα κατηφορικά, γλιστερά κομμάτια, η Jumbo Visma μπήκε μπροστά και «ζήτησε» να μειωθεί ο ρυθμός. Όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν με εξαίρεση την Astana. Πολύ σύντομα όμως ο αρχηγός της, ο Miguel Angel Lopez γλίστρησε και χτύπησε πάνω σε ένα κράσπεδο έχοντας άσχημη πτώση. Συνέχισε τον αγώνα και ο ρυθμός πλέον ήταν ελεγχόμενος. Για να αποφευχθούν κι άλλα προβλήματα οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να προσμετρήσουν ως τερματίσαντες στο βασικό γκρούπ, όσους ποδηλάτες βρίσκονταν σε αυτό, στο 3ο χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό ώστε να πιέσουν μέχρι το τέλος μόνο όσοι διεκδικούσαν το sprint. Ακριβώς εκεί, στο 3ο χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό, υπήρχε κι άλλη πτώση και ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Thibaut Pinot της Groupama FDJ αλλά και αρκετοί ποδηλάτες της Movistar.

Παρά τα προβλήματα ακόμα και των τελευταίων χιλιομέτρων, αρκετοί sprinter βρέθηκαν σε καλή θέση για τον τερματισμό και είχαμε όπως αναμενόταν ένα δυνατό sprint. Ο Νορβηγός Alexander Kristoff της UAE, ήταν αυτός που κατάφερε να επιβληθεί παρότι φαινόταν να έχει κλειστεί ακολουθώντας αρχικά τον Peter Sagan. Με ταχύτητα 67,2 χλμ/ώρα πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού για να κερδίσει την κίτρινη και την πράσινη φανέλα. Ο Kristoff είχε κερδίσει και το sprint της τελευταίας μέρας του Γύρου Γαλλίας το 2018. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Mads Pedersen (TREK-Segafredo), στην 3η ο Cees Bol (Sunweb) και την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Sam Bennett (Deceunick), Peter Sagan (Bora) και Elia Viviani (Cofidis). Ο Giacomo Nizzolo (NTT) που στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης πριν λίγες μέρες, τερμάτισε 7ος.

Ο Kristoff θα ξεκινήσει τη 2η μέρα του Tour φορώντας την κίτρινη φανέλα του πρωτοπόρου. Την πράσινη φανέλα των πόντων θα φορέσει ο 3ος της σχετικής κατάταξης  Peter Sagan(1ος είναι και σε αυτήν ο Kristoff και 2ος ο Pedersen που θα φορέσει τη λευκή), την πουά φανέλα των αναβάσεων θα φορέσει ο Fabien Grellier ο οποίος ήταν αναπληρωματικός στην Direct Energie αλλά εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του στο ξεκόλλημα και ολοκλήρωσε πρώτος αρκετές ανηφόρες, τη λευκή του καλύτερου νέου ο Mads Pedersen, καλύτερη ομάδα μετά την πρώτη μέρα είναι η Trek Segafredo και τα κόκκινα νούμερα του πιο επιθετικού αθλητή, θα έχει ο Michael Schar.

Η δεύτερη μέρα του 107ου Γύρου Γαλλίας ξεκινά και τερματίζει και πάλι στη Νίκαια. Με μήκος 186 χιλιόμετρα, θα δυσκολέψει τους sprinter αφού έχει 4 αναβάσεις.

Δείτε τα highlights της 1ης μέρας

Περισσότερα Εδω!